Koppeltvång - vad är det? 

Som hundägare är man enligt lagen alltid ansvarig för sin hund och det är hundägaren som kan få böter eller fängelse om hunden orsakar skada. Därför är det viktigt att ha koll på vilka lagar och regler som gäller.  Här reder vi ut när och var vi ska ha våra hundar i koppel.

I naturen

foto: Michaela Neiglick foto: Michaela Neiglick

"16 § (...) skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt."
(Källa: 
Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter)

Din hund får alltså aldrig springa efter vilda djur (däggdjur och fåglar). Även en hund som vanligtvis inte jagar vilda djur kan råka springa på ett djur som ligger gömd i blåbärsriset och antingen skrämma djuret eller jaga det. Det ligger i hundens natur att jaga och även den snällaste hunden kan få för sig att springa efter, och i vissa fall döda, ett vilt djur. Om du inte kan garantera att din hund alltid kommer på inkallning ska du ha den i koppel. Vill man kan man ha hunden i sele + långlina men se till att inte tappa taget om linan. 

För hundar som används vid jakt så gäller samma regler, förutom vid jakt och jaktträning. Se Jaktlagen för mer information. 

I naturreservat och nationalparker ska hundar alltid vara kopplade. 

1 mars - 20 augusti

"16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt." (Källa: Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter)

Under perioden 1 mars - 20 augusti föds/kläcks de vilda djurens ungar vilket gör naturen extra känslig. Den här lagen är till för att skydda de vilda djuren.

Lagen betyder att din hund under den här perioden ska hindras från att springa lös där det finns vilda djur. Antingen ska hunden vara kopplad eller vara så pass tränad att den hela tiden och utan undantag går som om den hade ett osynligt koppel på sig.

Hunden ska, kopplad eller okopplad, gå vid din sida, inte springa efter vilda djur eller springa iväg. Det är väldigt få hundar som är så extremt väldresserade att de klarar detta utan ett koppel på sig. 

Alltså måste de allra flesta hundägare ha sina hundar kopplade under denna period. Vill man ge sin hund lite mer frihet så kan man använda ett lite längre koppel och/eller besöka en inhägnad hundrastgård. 
 

I Nacka Kommun

Förutom de punkter som nämns ovan gäller dessutom särskilda regler inom kommunerna. 

"I Nacka kommun ska hundar hållas kopplade på offentliga platser.
Som offentliga platser räknas:

- Allmänna vägar 
- Gator, vägar, torg, parker och andra platser som i detaljplan redovisas som allmän plats 
- Kvartersmark för hamnverksamhet, om platsen har upplåtits för detta ändamål och är tillgänglig för allmänheten 
- Andra landområden och utrymmen inomhus som stadigvarande används för allmän trafik."
(Källa: Nacka Kommun)
 

Detta betyder att hundar ska gå i koppel i stort sett överallt i Nacka, förutom i skogen och i hundrastgårdar. Dock ska hundar vara kopplade i samtliga naturreservat i kommunen, året om, så håll koll på om skogen du går i är ett naturreservat. 

Här finns det inhägnade rastgårdar där du kan släppa din hund lös: 
Henriksdalsberget, mitt emot torget
Laxgatan, i Fisksätra
Lakegatan, i Fisksätra
Fidravägen, Gröna dalen i Fisksätra
Långsjön, i närheten av Vattenverksvägen
Orminge, vid Skarpövägen
Tollare, vid Sockenvägen

Mer info om hundrastgårdarna:

foto: Clara Sköld
foto: Clara Sköld

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Mikael Svanborg » Koppeltvång - vad är det? :  ”Det finns också en hundrastgård i Saltsjöqvarn numera.”

  • Linn Leiderö-Palmlöv » Sommarlägret 2016!:  ”Vad roligt att få läsa hur kul ni har haft det och vilka härliga bilder! Lia va..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln